Loading...

Fermentatia alcolica este este un proces biochimic prin care zaharurile din must se transforma sub actiunea drojdiilor, in alcol etilic si CO2, ca produsi principali, la care se adauga o serie de alti produsi secundari - glicol, acid lactic, acetic, esteri, etc.

 

Fermentatia alcolica trece prin mai multe faze:

- inmultirea drojdiilor, dureaza 1-2 zile, etapa in care temperatura incepe sa creasca usor si apare degajarea de CO2
- fermentatia zgomotoasa, dureaza 6-7 zile, se caracterizeaza printr-o activitate intensa a drojdiilor, temperatura creste rapid, zaharul scade, se acumuleaza cantitati mari de alcol, CO2 se degaja puternic
- fermentatia linistita, dureaza 7-10 zile,drojdiile isi incetinesc activitatea ca urmare a scaderii continutului de zahar, temperatura si degajarea de CO2, scad.

Temperatura de pornire a fermentatiei este de 15-17°C, temperatura optima de fermentare este de 18-24°C la vinurile albe si de 24-28°C la vinurile rosii. Dupa fermentatie si efectuarea tratamentelor specifice, vinul se pastreaza in rezervoare la temperatura de 10-14°C.

Controlul temperaturii este esential pentru obtinerea unui vin de calitate cat si pentru stocarea vinului in conditii optime.

Pentru a controla temperatura generata in timpul fermentatiei, vinificatorii trebuie sa utilizeze un sistem automat de monitorizare si reglare a echipamentelor de racire si incalzire - centrala de racire, incalzire si functionare pompe/grup de pompare, monitorizare online de la distanta.

Fermentatia controlata asigura un echilibru intre necesarul termic, protectia echipamentelor si costurile de productie prin controlul presiunii, debitului si temperaturii.

Leading the way

33 A, Gheorghe Pop de Băseşti St., 021365, S 2, Bucharest | Email: office@valdo-invest.ro  |  Phone: + 4 021 313 0204 | +4 021 313 0205 | Fax: + 4 021 313 0206